29. apr, 2015

Het 1e Ijssel en Gouwe bierfestival

Een TOP evenement tijdens Gouda Waterstad.

Tijdens het Gouda Waterstad weekend organiseren Herman en Dick Winkelman van het Museumhavencafé IJsselhuis het 1e IJssel & Gouwe Bierfestival.

Het festival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Daarnaast zal er speciale aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt vaak karakter toe. Bieren van de De Molen, Jopen, Ramses en De Kaapse Brouwers zullen niet ontbreken. Er is gezellige lounge muziek van Johan Draait. Op de grote houtgestookte BBQ`s worden door de koks gastronomische hamburgers bereid. Dick zorgt voor heerlijke Goudse boerenkaas.

Natuurlijk is het ook het bier van de Goudsche Leeuw goed vertegenwoordigd met o.a. Goudsche Kuyt. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.